Tisztelt Ügyfelünk!

A Kormány 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelete alapján fizetési haladék (fizetési moratórium) lépett életbe, azaz a kölcsön-, hitel és lízingszerződéséből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére minden adós halasztást kapott. A fizetési moratóriumra vonatkozó szabályozást kiegészítette a 62/2020. (III. 24.) Korm. rendelet.

Ezzel összefüggésben az alábbi részletekről szeretnénk Önt tájékoztatni:

  • A fizetési moratórium alá tartozik minden hitel-, kölcsön-, és pénzügyi lízing szerződés. A moratórium nem vonatkozik az egyéb, például számlavezetési szerződésekre.
  • A fizetési moratórium 2020. március 19-től 2020. december 31-ig tart. A fizetési moratórium időtartamát a Kormány rendeletével meghosszabbíthatja.
  • A fizetési moratórium a 2020. március 18. napján huszonnégy órakor fennálló, fent jelölt szerződések alapján már folyósított kölcsönökre alkalmazandó.
  • A 2020. március 19-én vagy az azt követően folyósított összegek, és az azt megelőzően megszűnt (lejárt vagy felmondott) szerződések tekintetében a fizetési moratórium nem áll fenn, azokat – a felek ellenkező megállapodása hiányában – szerződés szerint kell teljesíteni.
  • A fizetési moratórium hatálya a jogszabály erejénél fogva automatikusan beállt, ennek alkalmazását kérnie az Ön vállalatának nem kell.
  • Az Ön vállalata által a moratórium lejáratát követően fizetendő adósságszolgálat nem növekszik a moratórium lehetőségének igénybevétele miatt, ami a futamidő moratórium időtartamánál hosszabb időre szóló meghosszabbításával kerül biztosításra.
  • Amennyiben az automatikus folyamataink során az Ön vállalatának számlája/számlái 2020. március 19-én a moratórium hatálya alá tartozó fizetési kötelezettségük miatt beterhelésre került/kerültek, akkor a beterhelt összeget visszamenőleges értéknappal jóváírjuk.
  • A fizetési moratórium alatt az Ön vállalatának – a moratórium alá tartozó szerződések tekintetében – nincs tőke-, kamat-, díjfizetési kötelezettsége. Felhívjuk a figyelmét, hogy a moratórium nem terjed ki az Ön vállalatára a Commerzbank Zrt. által áthárított költségekre. A fizetési haladék alatt meg nem fizetett tőke-, kamat- és díjtételeket a moratóriumot követően egy meghosszabbított futamidő alatt kell megfizetni.
  • A fizetési moratórium időszaka alatt lejáró szerződés a moratórium végéig meghosszabbodik. A fizetési haladék alatt meg nem fizetett tőke-, kamat- és díjtételeket a moratóriumot követően ez esetben is egy meghosszabbított futamidő alatt kell megfizetni.
  • A fizetési moratórium ellenére az Ön vállalatának joga van valamennyi, a Commerzbank Zrt.-vel kötött, vagy csak az egyes, az Ön vállalata által megjelölt szerződése tekintetében az eredeti szerződéses feltételek szerint teljesíteni. Ha vállalata nem kíván részt venni a moratóriumban, kérjük, ezt külön jelezze felénk személyes kapcsolattartóján keresztül telefonon vagy email-ben, hogy ezt követően tájékoztathassuk Önt a hivatalos nyilatkozat lehetséges formáiról.
  • Amennyiben az Ön vállalata korábban úgy nyilatkozott, hogy az eredeti szerződéses feltételek szerint kíván teljesíteni, azaz a moratóriummal nem kíván élni, a moratórium időtartama alatt viszont mégis élni kíván a fizetési moratórium lehetőségével, úgy ahhoz a fizetési moratórium időtartama alatt bármikor joga van, e joga pedig nem kötött semmilyen további cselekményhez, illetve e jogának gyakorlásával a fizetési késedelem következményei sem kerülhetnek alkalmazásra. Mindemellett kérjük Önt, hogy amennyiben a fizetési moratóriummal később élni kívánnak, jelezzék a soron következő fizetési kötelezettségük esedékességét 5 munkanappal megelőzően ezen szándékukat személyes kapcsolattartójukon keresztül.

    Az Ön vállalatát terhelő adósságszolgálat pontos összegéről az erre vonatkozó hitel-, ill. kölcsönszerződésben ill. az Ön vállalatának személyes kapcsolattartóján keresztül kaphat tájékoztatást telefonon vagy emailen keresztül.
  • A moratórium a bank részére nyújtott biztosíték teljesítési határidejét is megfelelően módosítja.
  • A Commerzbank Zrt. által, a fizetési moratórium hatálya alá tartozó fizetési kötelezettség biztosítására nyújtott biztosíték (bankgarancia) futamideje szintén meghosszabbodik.
  • Fontos felhívnunk a figyelmét arra, hogy a moratórium időszaka alatt minden egyéb kötelezettség (pl. adatszolgáltatás, pótfedezet biztosítás) továbbra is fennáll és szerződésszerűen teljesítendő. Ennek teljesítésében kérjük szíves együttműködését!

Ahogyan azt korábban is tapasztalhatta, cégre szabott megoldásokkal segítjük Önt a mindennapi vállalati pénzügyekben. A jelenleg kialakult helyzetben sajnos mellőznünk kell a személyes találkozást. Szeretnénk azonban biztosítani Önt arról, hogy számunkra éppen ebben a helyzetben kiemelten fontos az Önnel való folyamatos kapcsolattartás és egyeztetés.

Éppen ezért Kollégáink folyamatosan egyeztetni fognak Önnel a vállalatával kapcsolatos aktualitásokról és a pénzügyi helyzetről, valamint a bankunk által kínált széleskörű pénzügyi megoldásokról és az Ön által tervezett fizetési kötelezettség teljesítésének időzítésének részleteiről is. De kérjük, hogy keressék Önök is személyes kapcsolattartójukat telefonon vagy e-mailben, aki készséggel áll az Ön rendelkezésére.

Üdvözlettel:

Commerzbank Zrt.